Hur fungerar min telefon?
Manualer för de telefoner vi säljer bifogas med leveransen. Undersök med er telefoniansvarige om dessa finns kvar. Skulle ni behöva nya exemplar, kontakta oss på Efftel Support så mailar vi en ny kopia.

Det går inte att ringa. Vad ska vi göra?
De flesta frågor och problem brukar vara lätta att lösa och åtgärda själv (eller via IT/telefoniansvariga på ert företag).

1. Kontrollera att ni kan använda Internet som vanligt. Om inte, så kontakta er internetleverantörs kundtjänst.
  2. Prova omstart av berörda telefoner, ATA-boxar, datorer, routrar och annan nätverksutrustning. Telefoner och ATA-boxar kan startas om genom att man drar ur nätsladden och sätter i den igen.
  3. Om det inte hjälper, rapportera felet till er nätverksansvariga. Fråga om det gjorts några ändringar i nätverket och be honom/henne kontrollera att era brandväggsinställningar stämmer med de instruktioner ni fått av Efftel.

Det går fortfarande inte att ringa. Vad ska vi göra nu?
Om inget av ovanstående hjälper, kontakta Efftel Support. Vi behöver då veta:

• Vad är det upplevda problemet?
  • Från vilket nummer man försökt ringa
  • Till vilket nummer man försökt ringa
  • Tidpunkt för felet
  • Vilken utrustning ni använde.

Om ni har gjort några ändringar eller uppdateringar av er nätverks- och datormiljö, beskriv detta för att underlätta felsökningen. Vi gör gärna vad vi kan för att hjälpa er, men notera att om felet visar sig ligga utanför de nätdelar som Efftel ansvarar för, förbehåller vi oss rätten att debitera för nedlagd tid enligt vid var tid gällande prislista.

Hur gör jag om jag tillfälligt vill ändra öppettiderna/meddelande i växeln?
Inför stora helgdagar kan du alltid gå till denna sida och ange era öppettider.
Önskar ni införa ett tillfälligt meddelade inför helgen, semestern, eller kursen? Maila följande till Efftel Support:

• Vilket telefonnummers som avses (t ex 08-510 627 00)
  • Dag+ tid när meddelandet ska vara aktiverat (t ex fredag den 2 dec kl 13.00)
  • Dag+ tid när meddelandet ska vara avaktiveras (t ex måndag den 5 dec kl 08.00)

Efftel support kontaktar sedan er för inspelning av meddelandet.

Vart vänder jag mig med frågor om fakturor från Efftel?
Då ringer du till vår ekonomiavdelning på telefonnummer 08-510 627 00, val 3 “Fakturafrågor”.

Vart vänder jag mig om jag vill säga upp mitt avtal med Efftel?
Ta kontakt med er säljansvarige hos oss på Efftel. Du kan också ringa vår säljavdelning på
telefonnummer 08- 510 627 10.

Ljudkvalitén på samtalen är dålig. Vad gör jag?
Upplever man problem med ljudkvalitén är det värt att först kontrollera att internetanslutningen, där du befinner dig, är tillräcklig för att klara av IP-Telefoni.
Det kan även bero på att brandväggen, på det nätverk som man nyttjar, inte är korrekt konfigurerad. Kontakta telefoniansvarig på företaget för mer information, som vid behov kontaktar Efftel Support.

Det ringer inte i datorn/headsetet?
Hör du inte någon ringsignal när det ringer på din anknytning beror det oftast på att dina ljudinställningar är fel. Detta kan du undersöka genom att, i Efftel Softphone, gå till: Verktyg > Inställningar > Ljud.
Där finner du två flikar, Högtalare och Headset, dessa skall se ut på samma sätt. I fälten Ljudingång och Ljudutgång skall ditt headset vara angivet. Vill du att det skall ringa i din dators högtalare när du tar emot ett samtal skall du i fältet Ringsignal ange dina högtalare till datorn. Se bilden nedan för exempel, notera dock att headset och högtalarna på just din dator kan heta något annat.

När man ringer till vår växel kommer man till en röstbrevlåda?
Det kan inträffa att man kommer till en privat röstbrevlåda när man ringer till ett växelnummer. Det beror då oftast på att ett mobilsvar hos någon som är med i svarsgruppen “knycker” samtalet och besvarar det. Detta kan beror på att en mobiltelefon är avstängd, eller inte har någon täckning. Kontrollera då att samtliga mobiltelefoner som ingår i svarsgruppen är påslagna och nåbara. Vill man åtgärda detta är det enklast att knappa in koden ##62# på den aktuella mobilen och “ringa” till det numret. Då tar man bort röstbrevlådan vid ”ej kontakt”, vilket är de tillfällen då mobilen är avstängd, ej har kontakt med nätet eller är utom teckningen.
Jag använder en Mac-dator och Softphonen loggar ut sig/tappar anslutningen.
I OS X Mavericks (10,9) finns det en ny funktion, som kallas App Nap. Där har ett problem med ”uppdateringen av anslutning” som dyker upp i Efftel Softphone upptäckts. App Nap försöker förlänga batteritiden på din dator genom att sätta program i vila när de inte används. För att åtgärda problemet ber vi dig logga in på Min Sida och ladda ned den senaste versionen av Efftel Softphonen där detta skall vara åtgärdat.

Jag använder en Mac-dator och Efftel Softphonen går ej att starta efter nedladdning.
Får du ett meddelande om att utvecklaren är okänd eller ej betrodd när du laddar ned Efftel Softphonen till din Mac-dator? Då behöver du ändra vissa säkerhetsinställningar på datorn som inte tillåter just Efftel som utvecklare. Du behöver då öppna upp för Efftel i din Mac. Mer information om detta finner du på denna sida.

Hur kommer jag igång med Efftel App?
För att få tillgång till Efftel App behöver du först beställa den via er säljansvarige hos Efftel. Därefter kan du sedan logga in på Min Sida och under fliken Applikationer kan du sedan skicka iväg det installations-sms som krävs för att komma igång med Efftel App.

Hur aktiverar jag tillbakaringning?
Jag använder en Android-telefon: När du har appen igång, trycker du på meny-knappen. Välj sedan Inställningar följt av Skapa samtal. Där kan du välja om du vill ringa med Tillbakaringning eller Direkt.
Jag använder en iPhone: Gå till Inställningar i din telefon. Därefter letar du upp ‘Efftel’, bland dina nedladdade appar. Vid Samtalstyp kan du sedan ange om du vill ringa med hjälp av Tillbakaringning eller Direkt.

Efftel App i min mobil stänger ned sig.
Jag använder en Androidtelefon: Till att börja med, forcera en stängning av programmet via Programinställningarna i din mobiltelefon. Prova sedan att starta appen igen. Skulle inte detta hjälpa, ta då bort appen helt och hållet ifrån din mobiltelefon och ladda ned den på nytt.

Jag använder en iPhone: Prova till att börja med att göra samma åtgärder som beskrivs för Android-telefoner. Skulle inte detta hjälpa behöver man i sin telefon gå enligt följande:

Inställningar>Integritetsskydd>Kontakter – Här finner du ‘Efftel’. ‘Efftel’ behöver vara aktiv. Vill du inte synka dina kontakter med Efftel App stänger du istället av detta under Inställningar>’Efftel’ – stäng där av ”Sync Contacts”.

Skulle det fortfarande inte fungera, se om dina kollegor har samma problem och kontakta Efftel Support.

Jag kan inte surfa eller skicka MMS från min mobiltelefon!
Beroende av vilken operatör du använder i din telefon finns det olika sätt att lösa detta problem. Vi rekommenderar att man går till sin mobiloperatörs hemsida för information om hur just du kommer igång med surf och MMS i din mobiltelefon.

Jag vet inte min PIN/PUK-kod till mitt SIM-kort/mobiltelefon!
Kontakta din mobiloperatör som kan ta fram dessa uppgifter åt dig. Du behöver i de flesta fallen bara uppge ditt mobilnummer, alternativt ditt SIM-kortsnummer. SIM-kortsnumret finner du på ditt SIM-kort.